Už to bude vyše roka kedy som prvýkrát jedol túto špecialitu. Odkedy som to skúsil prvýkrát, neviem si to vynachváliť.
Na naše končiny trošku exotické jedlo, ale vo väčších mestách sa teší veľkej obľube.
Sushi je japonské jedlo, ktorého základ tvorí varená ryža naložená vo vínnom octe kombinovaná s ďaľšími ingredienciami ako sú napríklad ryby (losos, tuniak, maslová ryba), morské plody, zelenina (reďkovka) a niektoré tropické ovocie (avokádo).
Túto zostavu mám veľmi rád. Poďme sa na to pozrieť bližšie.
Na obrázku sa nachádza sushi tanier obsahujúci nigiri (to podlhovasté), maki rolky a nakladaný zázvor (to napravo čo vyzerá ako šunka).
Na fotke vidíme:
- lososové (sake) nigiri, aj napriek tomu, že losos je surový, má vynikajúcu chuť
- nigiri s japonskou omeletou (tamago), ide o praženicu z vajec, ktorá je pripravovaná odlišným spôsobom ako ju zvykneme my slováci pripravovať. Skúšal som to spraviť doma, verte mi je to morda.
- maki uhorková rolka (kappa)
- maki rolka s japonskou reďkovkou vo vnútri (oshinko)
To čierne v čom je obalená ryža je morská riasa.
Ešte tam vidíme nakladaný zázvor:
K sushi neodmysliteľne patrí aj wasabi:
Ako správne jesť sushi ?
Ak si chceme plnohodnotne vychutnať sushi rituál by mal byť nasledovný:
1. vybrať si jeden kúsok sushi (maki rolka, nigiri)
2. podľa chuti si ho potreť s wasabi
3. podľa chuti si ho namočiť do sójovej omáčky
4. zjesť na jedenkrát - tento krok je dôležitý, kedže sushi je naporcované ako jednohúbky
PS: odporúčam to jesť paličkami, spísal som aj samostatný post ako jesť paličkami
Nemôžeš kritizovať sushi keď si nemal sushi. Ak chceš vyskúšať sushi, neváhaj a napiš mi, rád s Tebou pôjdem!